Plantijn

Plantijn


Met Plantijn kunnen uitgevers en webredacties content online beheren. Contentmanagement wordt liederlijk eenvoudig. Publicatie is in eerste instantie op het web, maar je kunt er ook een printbare variant van maken.

Hoe werkt het?

Plantijn heeft een voorkant en een achterkant. Aan de voorkant zien bezoekers van een website het resultaat: goedgekeurde content. Aan de achterkant wordt deze content gemaakt, geschreven, bewerkt, en beheerd. De redacties en alle co-auteurs kunnen eraan werken. De technologie is die van MediaWiki. Mensen schrijven tegelijk aan één artikel, je kunt snel allerlei verbanden en technologieën aanbrengen. Per artikel wordt de geschiedenis bijgehouden en wijzigingen kun je gemakkelijk terugdraaien. Plantijn is geschikt voor uitgevers en webredacties die een proces coördineren waarbij meer schrijvers tegelijk aan één boek of artikel schrijven.

Voordelen

  • De content van een website beheren wordt eenvoudiger
  • MediaWiki is een veelgebruikt softwarepakket. Er zijn veel plug-ins en extensies beschikbaar
  • Redigeren wordt uistekend gefaciliteerd
  • De content is voor web, maar ook andere doeleinden te gebruiken

Wie was Plantijn?

Christoffel Plantijn (ca 1520 -1589) was een Franse boekbinder die in 1555 in Antwerpen een drukkerij begon. Deze drukkerij groeide uit tot een van de grootste en vernieuwendste drukkerijen van Europa. Op het hoogtepunt telde de drukkerij 16 persen en werkten er meer dan 80 mensen. Plantijn had het privilege verworven om bijbels te drukken. Hij was een gewiekst zakenman: hij gaf boeken van zowel katholieken als protestanten uit.