Uitvinden is verbindingen maken

Over ons Jip

foto van Jip

Jip

Uitvinder

Developer, fotograaf en cartograaf

Vergeleken met de overige uitvinderstukjes is dit stukje een beetje anders – en daarmee eigenlijk wél weer een beetje net als Jip. Op deze pagina geen verhaal vanuit het perspectief van de uitvinder, maar één geschreven door mede-uitvinders.

En uitvinder Jip zelf dan? Nou, Jip ging op een avond in oktober van 2008 slapen maar is de dag erna niet wakker geworden. Sindsdien moet ieder die hem gekend heeft het zonder Jip stellen. Voor ons is hij altijd collega gebleven. Want ja, hij is niet meer bij ons, maar weggegaan is hij ook niet.

Al tijdens zijn studie biologie, stroming neurowetenschappen, kwamen computers en internet op Jip's pad. Met als gevolg dat hij naast zijn studie op eigen houtje op avontuur ging in de wereld van software ontwikkeling, linux, het semantisch web en zelfs het restaureren van oudere typen servers. Het kon dan ook niet anders dan dat Jip het nodige aan sporen op het web zou achterlaten.

Jip was, als je het heel kort samenvat, geïnteresseerd. Geïnteresseerd in het hele universum en die wonderlijke mensen en dingen die hij daarin tegenkwam. En die hij ook dagelijks vastlegde met de fotocamera die hij altijd bij zich droeg. Zoals heel mooi verwoord door zijn vriend Momus, wist hij deze interessen samen te smelten tot het fotoblog kwark.org. Op dit blog combineerde hij zijn fotografisch vastgelegde wereld met een hele serie internet-technieken. Hierbij publiceerde hij de beelden die hij elke dag vastlegde online, lang voordat het verschijnsel Flickr op de publieke radar kwam.

Jip's foto's tonen alledaagse dingen en situaties op een manier die de interesse van de kijker wekt – wat is het verhaal van deze paraplu? Zijn foto's waren vaak voorzien van tags en semantische koppelingen in het friend-of-a-friend formaat, maar altijd vooral kleurig –Jip was gek op felle kleuren. Die voorliefde voor felle kleuren is ook nu nog te zien op zijn LinkedIn pagina.

Jip was vaak de eerste met het verkennen van de –indertijd– nieuwe social media-achtige zaken. Toen wij op zich wel van Twitter hadden gehoord, had Jip al lang en breed een account. En in de tijd dat Google Maps nog vrij nieuw was, werkte Jip al mee aan een open versie hiervan – en was daarmee een van de eersten om delen van Utrecht in kaart te brengen voor het Open Street Map initiatief. Als je het dan wilt hebben over 'je sporen nalaten,' dan is dit natuurlijk een sterk voorbeeld. Trouwens, dankzij dit cartograferen heeft een van zijn mede-uitvinders ooit Jip's verjaardagsfeest bezocht door met behulp van een afgedrukte OSM kaart in één keer naar zijn huis te navigeren.