ClickHere

uitvindingen

Sinkel

Je webshop staat als een huis met Sinkel: een online applicatie waarmee je een nieuwe webshop kunt bouwen of je bestaande webshop kunt uitbreiden met nieuwe functionaliteiten.

Murdoch

Murdoch is een framework dat de orderafhandeling volledig administreert en rapporteert. Vanaf het moment dat de klant bestelt, tot het moment dat de vervoerder de bestelling bij hem aflevert.

Coster

Redacties van vaktijdschriften kunnen hun werkproces met Coster grotendeels automatiseren. Vanaf inschrijving tot publicatie: Coster organiseert het proces, beheert de inkomende informatie en de beoordelingen.

Plantijn

Met Plantijn kunnen uitgevers en webredacties content online beheren. Contentmanagement wordt liederlijk eenvoudig. Publicatie is in eerste instantie op het web, maar je kunt er ook een printbare variant van maken.

Alle uitvindingen
uitvinders

Is de directeur/baas, maar wil dat liever niet. Hij houdt veel te veel van de techniek.

Joep

Biochemicus, knutselaar

Sjoerd

Developer, muzikant, filosoof

Sjors

Developer, wielrenner en fröbelaar

Freddy

Developer, doctorandus, bakker

Pepijn

Duizendpoot, regelneef, kwartiermaker

Ellen

Boekhouder, fysiotherapeut en grootaandeelhouder van Clickhere

Jolien

Developer, fotograaf en cartograaf

Jip

Informatieanalist en criticus

Felicity

Navigator, motormuis, piloot

Joris

Ontwikkelaar, coach, voorelkaarkrijger

Bas

Programmeur, communicator, eeuwige student

Thomas

Alle uitvinders
lab

Clickhere in Kenia

Geschreven op 23 juli 2011 door Sjors

Clickhere in Kenia - werken op afstand - 31 Juli 2011 / 20 Februari 2012

Dat gebeurt je, en je bedenkt het niet van te voren: als 'webengineer' op een ubuntulaptop vanuit Kenia (Mombasa en Nairobi), werk verrichten voor klanten uit Nederland. Over een vpn-tunnel wijzigingen aan de source van een rails app 'committen' die de frontend voor een Plantijn project is. Ver weg, via wakeonlan een machine aanzetten, en daar met een skype audiolijn en via screen-sessies met een collega pairen. Elkaars wijzigingen in de terminal in vim real-time zien. Pairing on distance. Alsof het de gewoonste zaak van de wereld is.

Kijk, ik ben in september 2009 verslingerd geraakt aan Sidi Baya, inmiddels mijn echtgenote, en moeder van onze dochter Shani Branderhorst. Sidi, lid van de dansgroep KPAG, op uitwisseling in Nederland, komt door een speling van het lot in de muziekoefenruimte bij de Houtzaagmolen in Lombok in Utrecht terecht. Daar ben ik op een avond om muziek te maken met wat Kenianen, zo had de beheerder van de muziekoefenruimte het gezegd. We ontmoeten elkaar en het klikt. Zij de danser en een van de drie artistiek directeuren van de groep, ik de saxofonist en programmeur. Helaas ... Sidi gaat weer terug, maar omdat er veel uitwisselingen zijn, is ze in mei 2010 weer in het land, en het klikt dan weer. Als ze anderhalve maand later opnieuw vertrekt, heeft ze ja gezegd op mijn huwelijksaanzoek.

Trouwen in Kenia

In november 2010 neem ik een maand vakantie op en ga naar Kenia. Wij trouwen op 27 november 2010. Zij van de Giriama-stam (Mekatilili Wa Menza is de beroemdste Giriama vrouw, daarna komt Sidi :) ), en ik van de Branderhorst-Richel-clan uit Nederland. In Kenia trouwen was een goede keus. Zo heb ik haar familie respect kunnen betuigen voor ik hun dochter schaak.

Zelf heb ik in mijn jeugd 12 jaar in Afrika gewoond, in Burundi en in Tanzania. Helaas spreek ik geen Swahili meer, maar mijn vader wel. En dat kwam goed uit bij de bruidschatonderhandelingen, waar hij speciaal voor naar Kenia is gekomen, samen met zus Willemijn en hechte vriend Thijs die me ongelofelijk goed heeft geholpen.

Internet ?

Veldonderzoek wijst uit dat mobiel internet in Mombasa op deze plek bij provider Zuku mogelijk is, en dat de verbinding traag, maar goed genoeg is. Kingorani is een wijk in Mombasa waar je geen witte tegenkomt, waar het wemelt van moskeeen, en waar het dagelijks 32, 34 graden is. Afijn, drie man van Zuku komen om op het dak van het flatgebouw (waar we een flatje huren) 'internet' te installeren (eind november 2010):

Prachtig. Het werkt. De monteurs en aansluiters van Zuku hadden niet eerder gezien dat het ook met iets anders dan windows mogelijk is netwerk- en routerconfiguratie te doen. Ja, ze hadden hun XP configureerlaptop vergeten. Ubuntu to the rescue :) Dat levert leuke gesprekken op.

Maar goed, ik kan het repository van klant "Toneelgroep de Appel" over vpn checken, wijzigingen doen en committen. Prachtig. Dat biedt een onderhandelingspositie om Joep te overtuigen dat ik best wel een paar maanden op afstand kan werken. Dat wil ik heel graag, want Sidi gaat bevallen rond half maart 2011. En omdat Nederland zich wat vreemd opstelt tegenover 'vreemden' en 'buitenlanders' lukt het niet om Sidi eenvoudig in Nederland te krijgen. De zware beslissing is snel gemaakt. Sidi gaat bevallen in hetzelfde ziekenhuis waar ze zelf geboren is. En ik ga er alles aan doen om de bevalling en de eerste maand erna bij haar te zijn.

Geboorte Shani

Clickhere is een gaaf bedrijf. Joep, vader van drie dochters, blijkt inderdaad zo begrijpend en meelevend als ik dacht en stemt toe. Na onderhandelen krijg ik een aangepast contract. Drie dagen per week werken, twee maanden in Kenia. Via skype video, chat, e-mail en tools als 'Mantis' kan ik mijn werk doen. Alles geregeld, en ik ga 2 maart 2011 naar hoogzwangere Sidi toe om voor de eerste keer vader worden.

Een week voor de bevalling zijn  we nog op het strand. En dan, ineens, gebeurt het. Op vrijdagmiddag 25 maart krijgt ze een wee. We wachten flink wat tijd. Sidi maakt nog haar lekker zelfgesneden frietjes terwijl ik met de stopwatch de tijd tussen de weeen registreer. Aan het eind van de middag gaan we naar het ziekenhuis. Na een nood-keizersnede bevalt Shani om 21.05h, 3.3kg zwaar en 50cm groot. Drie dagen later mogen we weer naar huis. Hieronder de kamer in het Aga Khan ziekenhuis en de foto die we voor het geboortekaartje gebruikt hebben. Laatste foto is in de slaapkamer. Daar zat ik te werken, klassieke muziek via de laptop, en Shani en ik zoemden (plafonventilators) heerlijk door de dag heen.

Kraambezoek

Mijn vader en zijn echtgenote kwamen twee weken na de geboorte op een voordelige last-minute een week naar Mombasa. Ze zaten in een kusthotel, en kwamen per taxi bij ons langs. Paps trots: kleindochter in Kenia. In dezelfde week zijn we, met Sidi als chauffeur ( ja wat herstelt zij snel van haar keizersnee!) op bezoek gegaan bij Sidi's moeder en grootmoeder in Mazeras:

Verhuizing naar Nairobi en toekomst

Een week of vijf na de bevalling besluiten we vanuit Mombasa naar Nairobi te verhuizen zodat Sidi en Shani dicht in de buurt van de Nederlandse ambassade zijn. Dit is handig voor al het papierwerk en voor het aanvragen van 'legalisatie'-stempels. We willen heel graag samen zijn en dat willen we in Nederland. Shani is geboren binnen ons, ook al in Nederland geregistreerde huwelijk, en daarom was het betrekkelijk eenvoudig om voor Shani een Nederlands paspoort te verkrijgen.

Nu zitten we in de situatie dat ik en mijn dochter zonder problemen in Nederland mogen wonen, maar dat de moeder door allerlei hoepels moet springen om legaal in Nederland te mogen wonen. Gelukkig heeft Sidi de 'inburgeringstoets' gehaald en wachten we nu de beslissing van de IND af. Wordt vervolgd ..

.. En ja, inmiddels is het 20 Februari 2012; en heeft de IND in haar eindige wijsheid besloten Sidi in Nederland toe te laten. We zijn nu als gezin samen en volop bezig om in Nederland te aarden.